Jaarverslag 2012

Algemeen overzicht

Samengevat staat de stichting staat er goed en gezond voor. Na oprichting eind 2011 naar aanleiding van het dienstverband van Hans Doornbos in het St. Lukes Hospital te Wolisso, Ethiopie is 2012 het eerste volledige jaar geweest waarin activiteiten zijn ontplooid met de verkregen donaties.

Voor 2013 is een ambitieuze lijst met projecten opgesteld en goedgekeurd, voor zo ver de beschikbare middelen dat toe laten. Alle activiteiten worden nog steeds gemonitord en geinitieerd door Dr. Doornbos en het stichtingsbestuur heeft zich vergewist van een goede besteding der middelen.

Uitgevoerde activiteiten

De eerste helft van 2012 heeft de nadruk in Ethiopie gelegen op het identificeren van de juiste projecten en in Nederland op het opzetten van de Stichting en contact leggen met de grootste donateurs.

In de tweede helft van 2012 zijn 2 projecten geiniteerd, de aanleg van een waterput in het dorp Dildila Mangura (ook voltooid in 2012) en de aanleg van een tweede waterput in de buurt van he dorp Goro Dildila.

De keuze voor Dildila Mangura project is gemaakt op grond van organisatiegraad en inzet van de lokale bevolking, aantal betrokken huishoudens en of e.e.a. realiseerbaar was voor het regenseizoen aanbreekt. Het dorp ligt zo een 30 km van Wolisso, met 4wheeldrive bereikbaar in het droge seizoen, 125 huishoudens, 625 personen. Een waterbron (spontaan opborrelend) met ook nu in het droogst van het seizoen voldoende wateropbrengst voor veilig drinkwater, bewassing (mens en kleding) en drinkwater voor vee. Sinds 25 jaar wordt daar water gewonnen, aan de bron is het bacteriologisch en chemisch veilig gebleken. De kinderen hadden desondanks veel klachten van diarree (bron niet tegen vee beveiligd) en huidziekten (onvoldoende lichaamshygiene). Opbrengst was geschat op zo een 50 liter/minuut, maar volstrekt onvoldoende benut.

Goro Dildila voldeed aan vergelijkbare eisen maar kon naar schatting voor minder budget aangelegd worden in verband met de betere tijd van het jaar.

Donaties

In totaal is er in 2012 19.164 euro aan donaties ontvangen, waarvan het merendeel van 2 grote donateurs kwam: 10.000 euro van de opbrengst van een kustrally van de Rotary Club Heiloo en 5.189,37 euro van het personeel van het Zaans Medisch Centrum. De overige 3.975 euro is bijeengebracht door voornamelijk particuliere donateurs.

Financiele Status

Er is 8.630 euro uitgegeven aan nieuwe projecten in 2012, tegenover 19.228 euro aan nieuwe donaties. Het positieve saldo van 10.598 euro heeft het vermogen van de stichting doen toenemen van 2.460 euro naar 13.058 euro.

Besproken en goedgekeurd op de algemene bestuursvergadering gehouden op d.d. 13 januari 2013