Laatste nieuws

Beste vrienden, donors van de Stichting: www.maak-ethiopie-gezonder.nl.

Inmiddels alweer 4 jaar geleden bereidden we ons vertrek naar Ethiopie voor: afscheid nemen en loslaten van vertrouwde mensen, plaatsen en professies was niet gemakkelijk, maar het perspectief uitdagend. Pas naderhand beseften we hoezeer we jullie loyaliteit, meedenken, meewerken nodig hebben gehad om in het St Luke Hospital (Wolisso, S.W.Shoa, Ethiopia) een zo bijzonder en dierbaar stuk van ons leven te kunnen doorbrengen. Wij voelden ons bevoorrecht, konden ons uitleven en hadden de zekerheid van een thuisfront, waar we zonder mankeren op terug konden vallen. Daarvoor allereerst onze grote dank, ook namens de bevolking van South West Shoa Zone. Onze website en weblogs hielpen u/jullie een beeld te vormen van ons leven en werken hier en de gemailde reacties en donaties waren hartverwarmend en resp. uiterst effectief. Kinderen (alle vier ,deels met partners), zussen, vrienden en collega s (o.a. 6 gynaecologen) hebben ons hier bezocht om dit stuk van ons leven en werken mee te beleven. En hoe moeilijk we de scheiding ook vinden, er komt binnenkort een einde aan ons verblijf in St Luke Hospital.

Mieke en ik zijn eind mei j.l. een aantal weken in Nederland geweest, met name om daar de geboorte van ons eerste kleinkind af te wachten. vervolgens vertrokken we opnieuw naar Ethiopie, om per 01-07-2014 aan de slag te gaan in een maternity clinic in Bahar Dar, wat meer ten noorden van Addis Abeba. Eind van dit jaar, dan beiden intussen 65, gaan we definitief terug naar de Zaanstreek.

Ruim 3 jaar bestond er een twinning relatie tussen mijn vroegere werkplek, het Zaans Medisch Centrum (ZMC), en het St Luke Hospital in Ethiopie. Deze samenwerking kreeg met name vorm door de grote betrokkenheid van collega s in mijn oude ziekenhuis (inmiddels flink op weg met de nieuwbouw) bij de inzet van Mieke en mij in St Luke Hospital en catchment area. Afgeschreven instrumenten vonden hun weg en worden tot op heden succesvol ingezet op onze operatiekamers (o.a. een prima coagulatie apparaat). Driemaal werd de ZMC kerstactie voor onze stichting ingezet, afscheid nemende collega s werden met een donatie aan ons uitgeluid, de gynaecologenmaatschap en de verloskundige kring bedachten ons met gulle donaties, kortom de Stichting: www.maak-ethiopie-gezonder.nl werd zeer royaal gesponsored. Minstens zo belangrijk: ik werd ten tijde van medisch ongemak zeer snel en kundig behandeld door mijn collega s en verpleegkundige staf in het ZMC. Met ons vertrek uit St Luke Hospital is de genoemde formele twinning relatie inmiddels beeindigd . Onze dank en de dank van het St Lukes management voor de geboden kansen is groot.

In het verband van donaties wil ik hier met name noemen de Rotary Heiloo, die met de Rijden voor water Rally in 2012 onze tweede grote donor werd en in juni 2014 opnieuw met een gelijknamige rally de stichting met een vorstelijk bedrag heeft verblijd. Mieke en ik mochten deze cheque, persoonlijk ditmaal, van de Rotary voorzitter in ontvangst nemen. Natuurlijk waren er vele andere institutionele en prive donors , die het ons mogelijk maakten in de regio projecten te realiseren binnen de doelstellingen van onze stichting. Via de regelmatig verstuurde weblogs en de website van onze stichting proberen we jullie nauwkeurig op de hoogte te houden welke projecten na goedkeuring door het stichtingsbestuur zijn/worden gerealiseerd.

Even op een rijtje: drie safe water projecten zijn afgerond; twee nieuwe zijn al gefinancierd , waarvan een net voor het (vroeg begonnen) regenseizoen 2014 werd afgerond. Het andere recente project betreft een combinatie van water voor sanitatie en irrigatie (a real challenge!) en heeft een hoger budget dan de gebruikelijke 5.500 E. Dit laatste project is een eind op weg. Er is alweer een nieuwe safe-water-protection site uit gekozen en door het bestuur geaccordeerd; gelden zijn gereserveerd, materialen aangekocht en werkzaamheden gestart. Van Aqua4all (ressorteert onder Nederlandse Min. Buza) kregen we afgelopen jaar ook financiele steun. In augustus 2014 kwamen twee technici van Quest (onafhankelijke rapporteur voor Aqua4all) ons werk evalueren. Steekwoorden voor Quest o.a.: community commitment, effectiveness and sustainability. Op alle drie aspecten scoorden we hoog en onze uiteindelijke score was maximaal: 5 out of 5. De rapporteur stelde onmiddellijk voor om i.p.v. twee naar vier projecten s jaars te gaan, echter wij hechten aan small is beautiful. Met name, omdat de grootste inspanning betreffende de betrokkenheid en organisatie van de boeren geheel buiten het ziekenhuis management om, via onze sterke public health poot geschiedt . In elk geval, gezien de succesvolle samenwerking zal de stichting ook in de naaste toekomst zich in blijven zetten voor dergelijke projecten via de public health afdeling van St Luke Hospital.

Het Abdiwaq weeshuis ontving van de stichting geoormerkte steun voor verbetering sanitair en verlichting. Op de binnenplaats werden (lokaal gemaakte) speeltoestellen geplaatst en voor de mentaal en fysiek minder bedeelde wezen werden aanpassingen en een rolstoel verzorgd

In februari 2014 zijn we gestart met een Melkpoederfonds. Eens per twee maanden krijgt het weeshuis van onze stichting 400 E voor aankoop melkpoeder om te voorkomen dat zuigelingen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen vanwege ondervoeding. Het Melkpoederfonds werd gesponsord door verschillende organisaties, te weten: de firma Aan Zet (Castricum), Vrienden Abdiwaq Weeshuis (Castricum) , Stichting de Tweede Ronde (Akersloot), St. Adelbertabdij (Egmond Binnen), Leerschool Santiago (Egmond aan Zee), Stichting de Groene Ezel(Heemskerk)en Stichting Keer op Keer (Heiloo).

In oktober 2014 werd een Schoolboekenfonds in het leven geroepen zodat de kinderen van Abdiwaq uniformen en schoolboeken kunnen kopen, het onderwijs zelf is gratis in Ethiopie. De Stichting Castricum helpt Muttathara organiseerde m.b.t. dit fonds een boekenmarkt en het Dick van Leeuwenfonds (Castricum) zorgde ervoor dat de continuiteit van het fonds gewaarborgd is.

We hebben dermate goede en betrouwbare contacten, dat de stichting zich sterk met het Abdiwaq weeshuis verbonden voelt en de relatie op afstand zal continueren.

-In Walga clinic, een zeer goed gerunde kliniek met veel bevallingen, werd door de stichting de bouw van een zeer noodzakelijke maternal waiting area mogelijk gemaakt. Ten behoeve van het onderwijs werd door Stichting castricum helpt Muttathara

-De volledige opleiding van Ato Abera, een onzer health officers (tevens midwife) tot tandarts werd gefinancierd. Inmiddels heeft Abera 3.5 jaar opleiding with great distinction achter de rug; nu nog maar 1,5 jaar te gaan en er is een belangrijke schakel in de lokale gezondheidszorg ingevuld (caries een levensgroot probleem ter plaatse). De zeer goed toegeruste dental clinic in St Luke Hospital heeft dan ook eindelijk een goede bemensing.

-Met strikt geoormerkt geld werd de tien maanden durende opleiding tot Masters in Nursing van een buitengewoon toegewijde, hardwerkende hoogdverpleegkundige betaald.

-Negen moeders met een Rh negatieve bloedgroep en zonder enig inkomen kregen een door de stichting betaalde anti Rh D vaccinatie (100 E per vaccin, tweemaal het maandinkomen van onze ziekenhuis cleaners.)

-Ontelbaar veel pasgeborenen (small for dates en prematuren altijd) kregen een warme muts en dekentje bij ontslag uit ons ziekenhuis, in het regenseizoen een basiskledingstuk voor overleving (met dank aan o.a. Stichting Castricum helpt Muttathara). Heel veel baby s en ook nogal eens moeders kregen kleding, wanneer de verpleging had vastgesteld, dat deze moeders totaal onvoldoende op de sterk wisselende temperaturen waren gekleed.

Al deze zeer noodzakelijke toevoegingen aan ons werk ten gunste van de gezondheidssituatie in het ons omringende platteland waren mogelijk dankzij uw/jullie betrokkenheid en steun in natura en geld. Nogmaals, namens allen hier in South West Shoa: Galatoma (lokale taal Oromifa), Enamesagenallen (Amhaars), heel veel dank!

Zoals hier eerder geschreven: einde formele twinning relatie Zaans medisch centrum en St Luke Hospital en beeindiging van mijn medisch werk in Ethiopie betekenen wat ons betreft niet het einde van de onderlinge betrokkenheid en contact. Het stichtingsbestuur en wij hebben ons september j.l. beraden omtrent de toekomst van de stichting.

De toekomst: De stichting www.maak-ethiopie-gezonder.nl blijft in dezelfde vorm en met dezelfde doelstelling actief. Het verbeteren van de gezondheid in Ethiopie is gezien de povere uitkomsten van de 2015 millennium doelen onverminderd urgent . Het stichtingsbestuur wordt vanaf 01-01-2015 voorgezeten door Hans Doornbos (Bob Lowenberg wordt webmaster), Mieke Wits, secretaris, de overige bestuursleden (Wilko Brandsma, penningmeester, Letti Lute, fundraiser en PR functionaris) blijven op hun post.

De stichting staat garant, dat elke door u gedoneerde, wel of niet geoormerkte Euro zonder mankeren ter plekke maximaal voor het doel wordt ingezet. Zodra het bestuur meent, dat het deze garantie niet meer kan afgeven onstaat een nieuwe situatie, waarover we u onverwijld zullen informeren.

Het bestuur van de stichting besluit met opnieuw de grote dank uit te spreken voor het door u in ons gestelde vertrouwen wil u/jullie de grote dank namens de Ethiopische bevolking overbrengen.

Tot ziens in een hopelijk zeer voorspoedig en ook voor u persoonlijk gelukkig 2015.

Met vriendelijke groet, Hans en Mieke Doornbos

mcbahardar1