Werkgebied en taken

Het St. Luke's Hospital en de bijbehorende opleidingsschool voor verpleegkundigen en vroedvrouwen is 12 jaar geleden opgericht in een inmiddels tot township uitgegroeid dorpje Wolisso (25.000 inwoners). Het ziekenhuis en zijn directe omgeving hebben een stormachtige groei en ontwikkeling doorgemaakt. Het ziekenhuis is qua bedbezetting en polikliniek elk jaar zo’n 10% gegroeid. De ontwikkeling heeft het omringende platteland niet bereikt: er is geen infrastructuur en de boeren kennen geen geldeconomie. Door het ontbreken van wegen kan het met name in het regenseizoen voor ernstig zieke patiënten onmogelijk zijn het ziekenhuis tijdig te bereiken. De gevolgen laten zich raden.

wolisso

wolisso2

De taak van de stichting is bewustmaking van de lokale boerenbevolking: wat zijn de risico’s voor gezondheid, hoe kunnen problemen worden aangepakt. Alleen als de betrokken dorpsgemeenschap hiervan doordrongen is kunnen we zinvolle technische en financiële ondersteuning bieden. De taak van de stichting is ook: de donateurs in Nederland wijzen op de moeilijke en vaak onmenselijke condities waaronder plattelandsbevolking (over)leeft of niet. Als donor en ontvanger elkaar op een directe manier kunnen ontmoeten strekt dat tot wederzijds voordeel en voldoening.

tokul

Hoewel de stichting in algemene zin knelpunten signaleert, is een kernprobleem in het verzorgingsgebied van St. Luke's Hospital onveilig, verontreinigd en in het droge seizoen onvoldoende drinkwater. Er zijn wel rivieren en bronnen, maar die worden vervuild doordat ook het vee er gebruik van maakt (en Ethiopiërs houden er heel veel vee op na!) Verontreinigd drinkwater veroorzaakt verschillende ziektes en veel kinderen sterven door ernstige diarree.

Het ziekenhuis heeft vanaf het begin de lokale bevolking ondersteund met “safe water”projecten, hetzij door putten te graven of naar water te laten boren, hetzij door bestaande bronnen zo te beveiligen dat het water niet meer vervuild wordt. Er zijn inmiddels zo’n 40 projecten gerealiseerd.

wp

De plaatselijke gemeenschap dient zelf een verzoek in, is verantwoordelijk voor een deel van het budget en verricht alle ongeschoolde werkzaamheden, onder supervisie van het ziekenhuis, zelf. De betrokkenheid en ook de verantwoordelijkheid voor het project is dan groot. Dit blijkt uit de nazorg: de bevolking is verantwoordelijk voor onderhoud en veiligstelling van de eigen waterput. Het aantal ziekten is aanzienlijk minder en werk van vrouwen en meisjes die het water vroeger van ver moesten halen belangrijk vergemakkelijkt, waardoor er meer tijd aan andere activiteiten besteed kan worden. Het ziekenhuis heeft van oudsher een naam op het gebied van ondersteuning van de lokale bevolking op dit terrein en inmiddels zijn 40 ‘safe drinking water’-projecten gerealiseerd.

ezel